Vechimea lor a fost stabilita la 800 000 ani, insa ceea ce li s-a parut ciudat cercetatorilor este faptul ca, pana in prezent, nu a fost localizat craterul pe care un impact atat de puternic cu suprafata terestra l-ar fi produs. Descoperirea accidentala a bucatilor de sticla, denumite microtektite, a avut loc in muntii Antarcticii, insa se pare ca acestea se intind pe o suprafata de 3 000 km.
Echipa de cercetatori italieni se afla in cautarea unor roci expuse in varful lantului muntos transantarctic.
“Gradiometrul continua sa bipaie la fiecare bucatica a suprafetei din granit”, sustine cercetatorul Luigi Folco de la Museo Nazionale dell’Antartide.
Un gradiometru magnetic determina schimbarile imediate ale campului magnetic cauzat de roci care contin minerale magnetice.
”Cand am revenit in laborator, spre marea noastra surpriza, am gasit mii de micrometeoriti si sferule cosmice, care explicau semnalele magnetice.”
“Ati crede ca un crater atat de mare este usor de gasit. In fapt, este un adevarat puzzle.”, a declarat Bill Glass, profesor emerit la Universitatea Delaware.
“Cel mai probabil locatia craterului se afla in Indochina. O posibilitate este ca meteoritul sa fi cazut pe ceea ce astazi este fundul oceanului. Avand in vedere ca acest lucru s-a intamplat cu aproximativ 800 000 ani in urma, este posibil ca acest crater sa fie azi acoperit de sedimente marine.”
Sursa: Discovery